Kőszeg

( Szombathelytől 20 km-re )

Kőszeg hazánk legszebb kisvárosainak egyike, igazi ékszerdoboz az Alpok lábainál. Egyedülálló történelmi belvárosával, számtalan nevezetességével, fantasztikus rendezvényekkel várja a látogatókat. Leghíresebb látnivalója, a közelmúltban teljesen felújított híres Jurisics-vár. A régi templomokkalbájos, ódon hangulatú műemlék házakkal és különleges kiállításokkal büszkélkedhető hangulatos belvárosa is megér egy kirándulást. 

Írottkő Natúrpark

( Szombathelytől 20 km-re )

A natúrpark területén számos kerékpár- és turistaút vezet a legkedveltebb kirándulóhelyekhez: Írottkő-kilátó, Hétforrás, Stájer házak, Óház-kilátó, Szent Vid kápolna…

Az Írottkő nem csupán a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja (884 m), hanem egyben a Dunántúlé és Ausztria legkeletibb, hazánkkal határos tartományáé, Burgenlandé is.  A két országot nem is olyan rég még az ún. vasfüggöny választotta el egymástól, amelynek nyomait a táj még ma is őrzi. Az első kilátótornyot, az Árpád-kilátót 1891-ben fából építették, és 1909-ig állt. Röviddel később, 1913-ban kőből építette meg az ausztriai Rohonc község lakossága a bástya alakú Írottkő-kilátót, amely 1990 óta szabadon látogatható.

A kilátó-toronyból, aminek közepén húzódik a két ország határvonala, tiszta időben csodálatos kilátásban lehet részünk az Alpoktól a Pannon tájakig: észak-északkeleti irányban a Fertő-tó, délkelti irányban pedig a Balaton kék vízét pillanthatjuk meg. Északnyugat felé a távolban felfedezhetjük a hóborította Schneeberg és a Rax sziklacsúcsait.

Szent Vid kápolna

( Szombathelytől 21 km-re )

A kápolna a Kőszegi-hegység egyik hegycsúcsán, egy varázslatosan szép kis falu, Velem felett emelkedik. A régészek a környéken 2000 éves római vízvezeték nyomaira bukkantak, amely Savariába, a mai Szombathelyre szállította a vizet.

Az első kápolnát egy Hilárius nevű szerzetes építette 1713-ban, és a 18. századtól zarándokok keresték fel. A mai formáját az 1859. évi újjáépítés során nyerte el a kis kápolna.

Holdfényliget kalandpark ( Gyöngyösfalu )

( Szombathelytől 13 km-re )

A Holdfény Liget – az Alpokalja kalandparkja 14 hektáros területen található Szombathely és Kőszeg között félúton Gyöngyösfaluban, mint a Nyugat-Dunántúl legnagyobb kalandparkja. Élménypark kicsiknek és nagyoknak, kalandot vagy kihívást keresőknek, pihenni vágyóknak egyaránt!

Megtalálható itt több kilométernyi erdei drótkötélpálya, 18 méter magas mászófal, szűknyomtávú erdei kisvasút. Íjászkodás, indián 7-próba, óriáshinta, bátorságugrás, tekerős gokartok, mezítlábas élményösvény, játszótér, trambulin, Manósétány, kápolna, kilátók, kenuzás a Gyöngyös-patakon, kerékpározás, eMonsteRollerezés és más szolgáltatások.

Vasfüggöny Múzeum ( Felsőcsatár )

( Szombathelytől 20 km-re )

A Vas-hegy magyarországi oldalán, Szombathelytől 20 kilométerre fekszik Felsőcsatár, melynek történelmi szőlőhegyén található a Vasfüggöny Múzeum. Az egykori vasfüggöny, a hidegháborús Európa két rendszerét elválasztó műszaki határzárjának működését és eszközeit ismerheti meg a látogató ezen az egyedülálló gyűjteményen keresztül. Az eredeti szögesdrótokból, oszlopokból megépített emlékhely bemutatja Magyarország határvédelmi történetének 1948-től 1989-ig terjedő időszakát, a vasfüggöny 3 korszakát.