Túraötletek Szombathelyre és a környékére

Városunk és környéke számos olyan ismert és kevésbé ismert látnivalóval rendelkezik, amelyek minden korosztály és érdeklődési kör számára izgalmas programokat ígérnek. Szombathely történelme, a környező természeti értékek, gyalog- vagy biciklitúrák célpontjai várnak arra, hogy az ide érkezők felfedezzék és megismerjék őket. A Savaria Turizmus Kft. – a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezéséhez csatlakozva – ezekből a lehetőségekből állított össze 5+1 túraajánlatot, amelyekre az Artisból kiindulva is könnyen elindulhatnak az érdeklődő vendégeink.

Mivel szeretnénk, ha a nálunk eltöltött idő után egy kicsit a várost és Vas megyét is “magukkal vinnék” vendégeink, mindig örülünk, ha ilyen programjavaslatokkal segíthetjük az itt eltöltött idő tervezését. A túrákhoz jó szórakozást, és kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Zöld Város: gyalogos túra, 7,8 km

Szombathely meglepően nagy belterületi zöldfelületeinek köszönhetően az ország egyik legzöldebb városa. Első túránk a város parkjait járja körbe. A túrához állandó partnerünk, Mizda Csilla Mária, idegenvezető ajándék sétáját hívjuk segítségül, melynek részletes leírását az alant olvasható linken érhetitek el. Gyalogosan is bejárható, de a parkok közötti szakaszokon akár kerékpárra vagy rollerre is pattanhatunk.

A “Zöld város” sétaútvonal Szombathely déli és nyugati parkjait járja körbe. Kiindulópontja a Fő tér, érinti az évszázados fákat és botanikai ritkaságokat rejtő Gayer-parkot majd a Gyöngyöst követve a szomorú mementóként szomorkodó leégett Brenner-villa és a rendszerváltást túlélt Puskin-szobor mellett a frissen felújított víztoronyig vezet, ahol amint a járványügyi helyzet engedi, KRESZ-park és kilátó is várja majd nagyérdeműt. Innen Szent Flórián majd Brenner Tóbiás nevét viselő körúton jutunk el a Bagolyvár mellett elhaladva a Jókai körúton a Szent István parkhoz. A város egyik első közparkján át utunk a jellegzetes panorámát kínáló emlékmű dombig vezet, amin az ország egyik legnagyobb szobra, a 29 m magas, betonzászlókat formázó, különleges tömegszerkezetű Felszabadulási emlékmű áll. Az emlékmű-dombtól egy kőhajításnyira már a Csónakázótót övező sétány kezdődik. Az egykori téglagyári gödrök helyén csillogó, fákkal ölelt vízfelület kedvelt kirándulóhely. Szabadtéri fitness-park, pihenő-ágyak, horgászstégek és a lezárások idején is elvitelre üzemelő étterem-kávézó is vár benneteket. A túra innen a Belváros felé veszi az irányt, és az Ezredévi-park ugyancsak ősöreg fái közt a Gagarin úton a Perinthez vezet. Onnan a patakot követve kerülünk újra a belvárosba, majd a Kiskar és a Hefele utcát összekötő közön át Gróf Batthyány Lajos szobra mellett érünk vissza a Fő térre a városmaketthez, ami mellett nemsokára virágba borul a gyönyörű magnóliafa.

 

Virágnektár: gyalogos séta

Második túratippünkhöz kerékpárral vagy autóval meg kell tennünk néhány kilométert, hogy a város északi részén 27 hektáron elterülő Kámoni Arborétumhoz jussunk. Kora tavasszal a tőzikék, a kárpáti sáfrány, a tavaszi ciklámen, és a hóvirágok két hektárnyi szőnyegében gyönyörködhetünk, közülük még a napokban is találkozhatunk néhánnyal. Ebben az időszakban indul meg a cserjések rügyfakadása, majd virágzása: a tündérfa, varázsmogyoró, a liliomfa virágaiban gyönyörködhetünk, majd nemsokára következnek a korai havasszépefajok, azaz a rhododendronok, amiknek a többsége aztán majd májusban kezd virágozni. Kevesen tudják, hogy a Kámoni Arborétum büszkélkedhet az ország egyik legnagyobb rhododendron-gyűjteményével – több mint háromszáz faj és több ezer példány csodálható meg a szombathelyi botanikus kertben, ahol több kilométernyi tanösvény várja a látogatókat. A hatalmas, minden nap 9.00 és 18:00 között nyitva tartó kert a járvány idején is kiváló választás, hiszen tumultus nélkül sétálhatunk az csodaszép környezetben. A park tömegközlekedéssel is elérhető, az Ady térről óránként induló Kőszeg felé tartó helyközi, vagy vasútállomásról induló 1 C jelzésű helyijáratos autóbusszal, amire a belvároshoz legközelebb a könyvtárnál szállhatunk fel.

 

Két-Határ: gyalogos túra, 5km (utazás autóval vagy kerékpárral)
Vas megye egyik kevésbé ismert, de gyönyörű vadregényes vidéke a Szombathelytől mindössze 18 kilométernyire, a Vas-hegy lábánál, Felsőcsatár határában induló Pinka-szurdok. A Vasfüggöny idején ez lezárt határsávnak számított, így a szurdokban sokáig csak határőrök járhattak, volt idő, amikor itt aknák és drótkerítés őrizte a határt. Talán a sok évtizednyi elzárásnak köszönhető a Vas-hegy ma is megejtő érintetlensége, a vadregényes Pinka-völgy buja természetessége. Az érintetlenséghez az is hozzájárul, hogy a rendszerváltás óta a szurdokban tudatosan nem folytatnak erdészeti tevékenységet. A szurdok bejáratától nem messze találjuk az 1966-ban bezárt, egykor több száz főt – köztük egyébként a büntetetésvégrehajtás vendégszeretetét élvező fogvatartottakat is – foglalkoztató talkum és kőbányát. Felsőcsatárnak nem csak legmélyebb pontja, ti a Pinka-szurdok, de a legmagasabb pontja is érdekes, hisz ott találjuk az ország egyetlen egyetlen Vasfüggöny-múzeumát, mely szabadtéri kiállítóhelyként a mostani lezárások idején látogatható minden nap reggel 10 órától. Telefonon bejelentkezés csak hideg idő, illetve ennél korábbi látogatási időpont esetén szükséges.
Mellette, a szőlőhegy legmagasabb pontján a Szűz Mária-kápolna áll, ami a kutatások szerint az itteni szőlőműveléssel egyidős, tehát a középkor óta dísze a tájnak. Néhány száz méterre délnyugatra a múzeumtól egy az időszámításunk előtti 7. századi vaskori halomsírmező is található. A sírépítmények kisebb-nagyobb domborulat formájában mutatkoznak, amelyeket az erdőben sétálva, a fák között nem könnyű elsőre észrevenni. A kor temetkezési szokásai szerint a hamvakat égetett agyag urnába gyűjtötték és lefedték. A hamvasztó hely fölé, némileg a földbe süllyesztve, vagy a felszínen fából, kőből sírkamrát építettek, amelyet azután földdel lefedtek.
A túra teljes hossza 5 km, legalább két órát szánjunk rá. Ha Vasfüggöny múzeumot is megnézzük, akkor arra bátran számolhatunk plusz egy-két órát. Goják Sándor, egykori határőr, a múzeum alapítója szívesen osztja meg történeteit az érdeklődökkel.
A vas és bor útja: biciklis túra, 43km
Felsőcsatáron a Vasfüggöny Múzeumot, az egykori talkumbányát, aPinka Szurdok és a Világosi erdő halomsírjait nézhetjük meg. Innen a Pinka völgyében továbbhaladva Vaskeresztesre kerekezhetünk, ahol horgásztó, pincészetek és vendéglátóhelyek várják a látogatókat. Szívesen ajánljuk a Mittl Pincészet és a Garger Pincészet borait. Az útvonal kisforgalmú utakon vezet. (Szombathely – Sé – Torony – Dozmat – Narda – Felsőcsatár – Vaskeresztes – Horvátlövő – Pornóapáti – Nárai – Szombathely)
A túra térképe az alábbi linken érhető el: https://www.bikemap.net/en/r/7164670/#11.15/47.2011/16.5343
Csodaszarvas-túra: gyalogos túra, 5,6km
Az 5,6 km hosszú Csodaszarvas Tanösvény a Szombathelytől alig 5 percnyi autóútra található idilli Dozmat falucskát öleli körbe. A túra a falu nyugati bejáratánál álló játszótérnél indul, ahol parkolni is tudunk, és itt találunk egy információs táblát is. A jól kitáblázott kényelmes túrán megismerkedhetünk a kelta fahoroszkóppal, a helyi élővilág jellemzőivel, ha szerencsénk van, élőben is találkozhatunk őzekkel, mókusokkal és számtalan erdei madárral. Egy könnyű kaptatón érjük el a különleges Krisztina kilátót. Érdekessége, hogy nem függőlegesen tör az égbe, hanem 45 fokos szögben megdöntve nyújtózik a táj fölé. Érdemes megállni a Muzsla forrásnál is, és a tőle nem messze elterülő víztározónál is. A parkoló közelében pedig egy szabadtéri fitneszpark is várja azokat, akik még nem fáradtak el eléggé a túra során.
Via Historica Sancti Martini
A Szent Márton Történelmi Sétaút (Via Historica Sancti Martini) a Kálvária templomtól a Szent Márton templomig vezet, de természetesen fordított iránybna is bejárható. A város ókeresztény hagyományaihoz, Szent Mártonhoz illetve Szent Quirinushoz kapcsolódó helyszíneinek nagy részét összekötő útvonal egyes állomásainál lévő műalkotások, Márton és Quirinus életének egy-egy epizódjára is felhívják a figyelmet. A sétaútvonalat sárga, földbe süllyesztett Via Sancti Martini lépőkövek jelzik, a Kálváriától a Szent Márton templom felé mutatva.